søndag den 8. februar 2015

Soukyuu no Fafner: Dead Aggressor - Exodus (delanmeldelse)

Antal sete episoder: 5/13 på Crunchyroll
Genrer: action, drama, mecha, sci.fi.

Jeg er gået ind til Fafner Exodus uden egentlig kendskab til den foregående serie og film. Normalt kaster jeg mig ikke ud i fortsættelser (når ikke har set noget af det foregående), men i mangel på andet interessant her i vintersæsonen, valgte jeg at give Fafner Exodus en chance. Da den første Fafner-serie kom for over 10 år siden, var det også min tanke, at jeg sikkert ikke var den eneste, som ikke havde set den, og jeg derfor kunne være behjælpelig over for andre ved at begynde på serien og så fortælle om mine erfaringer som nybegynder.

Exodus foregår 2 år efter Heaven and Earth-filmen ifølge MAL. Vi møder personerne på en lille menneskeskabt øgruppe. De lever i skjul fra omverdenen bag barrierer, som holder de fjendtlige aliens kaldet festum ude.


Menneskene på øgruppen forsvarer sig med mecha'er, som kun få kan styre. De er i gang med at optræne 3. generation af teenagepiloter. Hovedpersonen Kazuki har trukket sig tilbage fra Fafner-livet og har i stedet sin egen restaurant. På hovedøen er der en lille pige (der ser ud til at være datter af nogle af personerne fra de forrige Fafner-historier), som taler med, hvad de voksne tror, er en imaginær usynlig ven. Det viser sig dog, at hun faktisk har været i kontakt med en anden lille pige, som er på vej til øen, og der lægges op til, at de to og øens kerne (som også har form som en lille pige) vil komme til at få en særlig betydning, da de har specielle evner. 

I eps. 1 får vi præsenteret en masse forskellige personer, og der er også en lille smule omkring forhistorien, så det gælder om at holde tungen lige i munden. Da jeg som sagt ikke har kendskab til den foregående historie, er der sikkert nogle relationer, der er gået hen over hovedet på mig. Jeg føler dog, at jeg er lige så informeret, som jeg har været mht. personer og teknologi i andre mecha-serier, hvor man også nogle gange bare bliver smidt ind midt i det hele (ligesom hovedpersonen) og så løbende får af vide, hvordan mecha'erne fungerer, hvem fjenden er osv. I eps. 4 får seeren således en fin kort gennemgang af, hvordan Fafner fungerer, af en af de nye piloter.


Så hvis man hører til den type, der følger godt med, når man ser anime, vil jeg mene, at man godt kan kaste sig ud i Fafner Exodus uden at have set forgængerne. Vil man få mere ud af serien, hvis man har set dem - ja, det tror jeg bestemt. Jeg tror også, at man nemmere vil kunne kende forskel på de forskellige personer. Her 5 eps. inde, har jeg stadig ikke lært navnene på særlig mange, og i scenerne hvor vi kun ser ansigterne inde i cockpitterne, kan jeg ind imellem have svært ved at se hvem der er hvem. ^^;

Ikke desto mindre har Fafner virkelig formået at fange mig. Hver uge ser jeg frem til at se den næste eps. og finde ud af, hvad der videre sker. Jeg tror, det skyldes universet og historien. Jeg kan tydeligt fornemme, hvor meget der er på spil, hvor presserende deres mission er, og hvordan de kæmper for at overleve.


Jeg vil gerne se, hvordan det kommer til at gå dem. Jeg vil gerne lære mere om universet - både hvad angår teknologien bag Fafners, relationerne personerne imellem samt forholdet imellem øgruppens beboer og Human Army (og resten af verden - hvad er der egentlig tilbage af den?). Det eneste som jeg faktisk ikke er vildt interesseret i er festums. Jeg synes, at det med Mir (festums energi- og kommunikationskilde eller hvad man nu skal sige) er interessant, men de enkelte festums har indtil videre været meget upersonlige og intetsigende. Hvis jeg skal nævne en ting, som jeg ikke bryder mig om i Fafner, er det deres tåkrummende brug af tysk. XD

Stilmæssigt ligner Exodus sin +10 år gamle forgænger, hvilket jeg rigtig godt kan lide. Den er selvfølgelig lavet i bedre kvalitet, men personerne ligner sig selv. Dette er måske også en af grundene til, at jeg godt kan lide serien. Jeg føler, at den mere "rå" stil fra slut 90'erne og første halvdel af 00'erne, passer bedre til mecha-serier som Fafner end "moe kawaii"-stilen, der ellers er in nu. Angelas OP og ED sætter også stemningen for serien rigtig godt. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar